Sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens

I tidligere blogginnlegg har jeg skrevet om fordeler og ulemper ved digitalisering, jeg har også skrevet etikk knyttet opp mot kunstig intelligens. I dette blogginnlegget skal jeg skrive om sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens.

Jeg skal se på tre forskjellige konsekvenser med kunstig intelligens. På course.elementsofai.com har de skrevet om selvkjørende biler, skreddersydd innhold, og bilde og videobehandling.


Bilde finner du her.

Selvkjørende bilen

En selvkjørt bil består av datasystem som frakter deg fra A til B. Datasystemene er laget for å oppdage hindringer i veien og å ta smarte valg i en kompleks og krevende trafikk. Funksjonene i den selvkjørte bilen må fungere feilfritt for å unngå ulykker.

Konsekvenser: Hvis selvkjørende biler blir mer sikkert enn menneskelig kjøring blir trafikken tryggere for alle. Trafikken flyter bedre, logistikkjeder blir mer effektive når transporten automatiseres. Dermed vil mennesker ha mer tid og ressurser til å overvåke og kontrollere at bilene fungerer som de skal. Transport er viktig mennesker og er en sentral del av hverdagen vår, dermed vil det bli en stor forandring om selvkjørte biler ble realisert, det vil forandre hverdagen på en måte en ikke hadde tenkt på.

Skjeddersydd innhold

Hvis du logger deg innpå facebook, instagram eller tiktok er mye av informasjonen vi blir eksponert for på nettet tilpasset. Hvis du søker på «miljø vennlig tannbørste» på google, kan det raskt dukke opp reklame på facebook av en tannbørste laget av bambus. Mange av de sosiale mediene vi bruker er skreddersydd, også musikkanbefalingene man får på spotify er skreddersydd. Det samme gjelder strømmetjenester som Netflix, HBO, og Viaplay. Forsiden på papirutgave av aviser er helt like, det gjelder derimot ikke på nettutgaven. Nettutgaven varier fra bruker til bruker, og dette styres av algoritmer som er basert på kunstig intelligens.

Konsekvenser: Det er viktig at selskaper som bruker algoritmer forstår og kjenner til algoritmenes grunnprinsipper, dette er for å forebygge konsekvenser for nettbutikken til selskapet. Ifølge course.elementsofai.com er fenomener en kan støte på «filterbobler, ekkokamre, trollfabrikker, falske nyheter og andre, nye former for meningspåvirkning.».

Bilde og videobehandling

Teknologien vi er kjent med i dag inneholder ansiktsgjenkjenning som blant annet innlogging på de seneste Iphone mobilene, det blir også brukt av selskaper og myndighetene. Ansiktsgjenkjenning kan kategorisere fotoalbumet ditt etter personer, men også kjenne igjen ansikt i passkontrollen. Denne teknologien kan også brukes på selvkjørte biler, for å gjenkjenne hindringer eller andres biler.

Konsekvenser : I en artikkel på teknologirådet.no (artikkel finner du her) skriver de at San Fransisco har vedtatt forbud mot bruk av teknologi som bruker ansiktsgjenkjenning. Begrunnelsen er at delstaten frykter misbruk av teknologien, og at minimal bruk kan føre til at de blir til en overvåkningsstat. Sjefen i «Alphabet» har også gitt sin støtte til midlertidig forbud mot ansiktsgjenkjenning, og sier at Google ikke tilbyr tjenester med ansiktsgjenkjenning på grunnlag av de store farene for misbruk.

I dette blogginnlegget har jeg sett på konsekvenser med kunstig intelligens. Jeg har vært innom tre sentrale teknologier, den selvkjørende bilen, skreddersydd innhold, og bilde og videobehandling. Jeg har forklart kort hva de tre teknologiene handler om, og skrevet om konsekvensene de fører med seg.

Kilder :

https://course.elementsofai.com/no/1/1

https://teknologiradet.no/wp-content/uploads/sites/105/2020/02/RTT-ansiktsgjenkjenning_m-lenker.pdf

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *