Fremtidens Markedsføring

Heihei!

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om «Influencer marketing». Jeg skal kort forklare hva influencer marketing er, deretter skal jeg skrive om hvorfor stadig flere selskaper benytter seg av denne type markedsføring, og liste opp 4 sentrale grunner. Avslutningsvis skal jeg gå nærmere innpå hva en micro influencer er, og dele mine egne erfaringer innenfor micro influencing, både positive og negative sider. Til slutt skal jeg skrive en avslutning som oppsummerer innlegget.

Hva er influencer marketing?

Begrepet kan forklares som at selskaper samarbeider med influencere (påvirkere) for å markedsføre tjenester eller produkter. Gjennom å dele bilder, tekst, video om produktet på influencerens sosiale medier skaper det kjennskap til selskapet og produktet, som igjen skaper økt fortjeneste. De sosiale plattformene som oftest blir brukt til influencer marketing er Instagram, blogg, Tiktok, og Youtube. Et eksempel på et influencer samarbeid vil være om nettbutikken Zalando hadde som mål å skape kjennskap om et nytt produkt gjennom en kjent moteinfluencer, denne moteinfluenseren blir betalt av Zalando enten gjennom produkter eller penger. Moteinfluenseren deler deretter produktet på sin plattform som f.eks Instagram eller blogg. Det store nettverket moteinfluenseren deler produktet med vil bli påvirket til å kjøpe eller spre kjennskap om produktet.

Bilde av Liza Summer fra Pexels

Hvorfor bruker flere og flere selskaper denne måten å markedsføre på?
Influencer marketing industrien vokser seg større og større for hvert år. Det er ikke tvil om at selskaper ser verdien i å bruke denne måten å markedsføre på. Her er 4 sentrale grunner for hvorfor selskaper velger influencer marketing.

1. Influencers vet mye informasjon om følgerene sine. Informasjon som selskaper gjerne skulle ønske de hadde, men som har blitt bygd opp gjennom å ha følgere som har en tilknyttning til influenceren på et dypere nivå. Influenceren vet når en skal poste og hvordan en skal klare å skape engasjement eller oppmerksomhet fra følgerne sine.

2. Influencere vet hvordan de skal levere et samarbeid til følgerne sine. Mange selskaper kan finne det vanskelig å definere hvem kunden er, det er derfor vanskelig å lage målrettet markedsføring. Det slipper selskaper å tenke på når de overleverer kampanjen til en influencer.

3. Det er en billigere løsning. Ved å «outsource» markedsføringen, vil en slippe kostnader som f.eks tekst og fotografering. Selskaper bruker enorme ressurser på å lage markedsføringskampanjer, det er også en lang prosess. Ved å bruke influencere kan de overgi både tekst og fotografi + en deadline på 2-3 dager. Selskaper kan altså spare penger ved å bruke denne typen markedsføring.

4. Influencere skaper trafikk. Å tiltrekke seg potensielle kunder er en kontinuerlig utfordring for selskaper. Ved å bruke influencer marketing vil selskaper få en mer organisk trafikk til nettstedet. Influencerenes meninger fremstår som pålitelig og troverdig dermed vil deres påvirkningskraft gjøre at følgerene deres undersøker produkter de anbefaler.

Bilde av Lukas fra Pexels

Micro influencer

Det har i seneste tiden blitt mer og mer populært å satse på micro influencers. Micro influencers går ut på det samme som influencer marketing bare på et micro nivå. I stedet for å sikte mot influencere som opererer med større følger grupper på 200k-1m, vil micro influencers ha en mindre følgerbase på rundt 2000-6000 følgere. Ideen er at det vil være lønnsomt for bedrifter å satse på influencere med mindre følgerbase da disse fremstår som person en kan lettere relateres til, er mer genuine og til å stole på. I hovedsak skal en micro influencer kunne være en helt «normal» person som har en helt vanlig Instagram, Tiktok, eller Youtube kanal. Ifølge TRIBE er denne typen markedsføring en mer teknologisk form for ord til ord markedsføring.

Egen erfaring

Jeg har hatt en del erfaring med å være en micro influencer via Instagram kanalen min. Jeg tenkte å dele litt om min erfaring siden vi først har om dette temaet. Måten jeg som micro influencer får samarbeid på er at et selskap kontakter meg på mail eller via dm på Instagram. Jeg kan svare ja eller nei til oppdrag ut ifra hvilke som passer til kanalen min. Hvis jeg svarer ja til en kampanje, får jeg tilsendt et elektronisk gavekort hvor jeg kan velge ut produkter fra nettsiden deres, de sender produktet, og jeg legger ut produktet på Instagram. Som regel er det kun belønt gjennom produkter som sminke, klær, smykker og gavekort. Jeg har i de siste tre årene jobbet med selskaper som Loreal, Clinique, Rosendahl, Vero Moda, Maybelline, HM, Nyx Cosmetics, NA-KD Fashion, Chiquelle, og Safira.

Bilde hentet fra Instagram kanalen min her.

Den negative siden

I mine tilfeller har jeg vært veldig heldig med mine samarbeid, men det finnes også negative sider ved influencer marketing og micro influencing. Ofte har store influencere PR-managere som hjelper dem å sortere ut hvilke kampanjer som er bra og hvilke som er dårlige. Mange unge kan ha et ønske om å bli influencer å få gratis produkter og dermed bli utnyttet eller svindlet. Det fins selskaper som kontakter ungdommer som gjerne sier jatakk til gratis produkter for å promotere dem for selskapet. De presenterer kampanjer som høres for godt ut til å være sant, noe dem som regel er. Disse svindler-kampanjene går ut på at unge Instagrammere går med på en kampanje som gjerne innebærer «gratis smykker, betal kun frakt» hvor de må betale frakt på oppimot 200-300 norske kroner. Det er ofte det produktene koster i seg selv, dermed får selskapet ikke bare nye kunder men også gratis promotering ved at unge deler smykkene på kanalen sin.

Avslutning

Vi har i dette innlegget sett nærmere på fremtidens markedsføring «influencer marketing». Det er store gevinster å hente for selskaper da de sparer enormt med ressurser, tid, og penger på å invester i influencer marketing. Vi har også funnet ut at det også er bra for deres kundebase, rykte, og troverdighet. Samtidig som det finnes mange positive sider ved influencer/micro influencer marketing finnes det også negative sider. Det er veldig enkelt å bli tatt utnytte av i influencer bransjen når man møter på useriøse aktører, samme gjelder svindlere som utgir seg for å hjelpe influencerene. Som vi har sett til nå er bransjen enda i utvikling og stadig flere segmenter blir lagt til som «micro-influencers». Jeg gleder meg til å se hvordan denne bransjen utvikler seg i fremtiden.

Ha en fin dag videre!

Kilder

https://en.wikipedia.org/wiki/Influencer_marketing


https://theinfluencermarketingfactory.com/10-reasons-why-you-should-work-with-influencers/

https://www.tribegroup.co/blog/what-is-a-micro-influencer


Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *